Bir cisim yaklaşıyor ,hepimiz geldiğini görüyoruz .
Hepimiz herşeyin değişeceğini biliyoruz ama çoğumuz da ne yapacamızı bilmiyoruz.
Bu programları geliştirilenler bile ,kendi kendilerine öğrenen yapay zeka sistemlerinin gelecekteki kapasitesini tahmin edemiyorlar .
Şu an tam bagımsız bilinçleri olmasa da (ya da var ,biz henüz bilmiyoruz ) ,geçmişe dair datalarla gelecege yönelik öngörüler yapmaya başladılar .
Hızla öğreniyorlar.
1 sene için de yaptıgımız işlerin yapısı ,düşünme biçimimiz ,hayat tarzımız ve beklentilerimiz değişecek .
Olan bitene kayıtsız kalamayız .
Sanayi devrimi ile gerisinde kaldıgımız dünyayı bu sefer ıskalama şansımız yok .
İşlerimiz ve ülkemiz için acele etmeli,sürecin bir parçası olmak için hem kendimize hem de şirketlerimize yatırım yapmak zorundayız .
Bugün ki gelişmelere bakınca,dünya nezdinde gerekli düzenlemeler yapılmazsa ABD ve Çin dışındaki ülkeler için büyük bir tehdit kapıda .
Uzun zamandır ,sosyal medya vasıtası ile verilerimizi toplamaları da belki de bu yüzdendir.
Tiktok uygulmasının bir çok ülkede yasaklanması da bu çercevede degerlendirmek gerekir.Baksanıza Elon Musk ,eger Apple ,Open AI ile anlaşırsa Apple telefonları Tesla tesislerine almama kararı aldıgını şimdiden duyurdu .
*****
Bu dergiyi okuyanları ilgilendiren ortak alan lojistikte yapay zekaya gelelim.Dünya ekonomi forumuna katılan üst düzey yetkililerle yapılan anketlerde, lojistik en çok etkilenecek altıncı sektör olarak gözüküyor .
Bir arabanın binlerce parçasının; çok çeşitli yerlerden farklı zamanlarda gelerek fabrikalarda dogru stok yöntemleriyle birleştirildiğini biliyoruz .Bu büyük organizasyonun yüzlerce kişi olmadan bir yapay zeka vasıtasıyla gerçekleşeceğini görmek için kahin olmaya gerek yok .
Akıllı depolar ,teslimat robotları ,otonom forkliftler,güvenlik droneları ve daha nicesi şu an hali hazırda kullanılıyor .
*****
Bütün gelişmelere ragmen ,aşağıdaki grafikten de görüldüğü üzere önümüzdeki 5 yıl içinde hala operatör ve agır vasıta sürücülerine ihtiyac devam edecek .Agır vasıtalı araçlar için otonom sürüş ile ilgili çalışmalar devam etse de 2028 senesine kadar uzmanların hiçbiri major bir değişiklik beklemiyor .
Tam kullanıma gecilmesi,alt yapı sorunlarımız göz önüne alındıgında daha da zaman alacak .
*****
Son grafikte ise aslında ne öğrenmemiz neye yatırım yapmamız gerektiği belirtilmiş.
Yaratıcı ve analitik düşünme işverenlerin beklentileri arasında en üst seviyeye çıkmış.Hemen arkasından da teknolojiye uyum saglama geliyor .
Gectiğimiz günlerde Egoya Hayır diye bir kitap okumustum .Burada yazar ,hasta şikayetlerini bilgisayara kaydetmeyi red eden doktorları ikna etmeye calısıyordu .Önceki hasta şikayetleri kayıt altına alındıgında hasta her seyi en bastan anlatmak zorunda kalmayacak ve daha cabuk teşhisler konulacaktı .Doktorlar ise çok vakit kaybedeceklerini düşünerek buna karşı çıkıyordu .
O gün ilk defa bilgisayarla karşılaşan doktorlar gibi olmamak için süreci iyi okumamız gerekiyor.
Değişimin bir parçası olanlar ,kendilerine muhakkak bir yol bulacakken ,değişimin karşısında olanlar maalesef elenecekler.
Kendimiz,ailemiz ve ülkemiz için bu konuda birşeyler öğrenip kendimizi gerekli yeteneklerle donatmaya çalışmalıyız .Eğitim programlarına katılmalı ve değişimi bulundugumuz çevrenin yararına kullanmalıyız .
Gerçek anlamda 20 sene sonra kimse nasıl bir dünya olacagını net olarak kestiremiyor .Nihayetinde dünya dışından beklediğimiz akıllı varlıkları ,bu dünyada biz programladık .
Tebrikler Mehmet Demir
Üstadım, Baştan sona keyifle okudum. Emeğin için çok teşekkürler.
Kıymetli yazınız için teşekkürler Mehmet Bey. Yazılarınızın devamını dilerim :) Sevgilerle