Bu artan önemle bu değerin daha da fazla arttırılması açısından geleceğin lojistikçi adaylarına büyük bir pay düşüyor .
Bu kapsamda Lojistik firmaları da özellikle geleceğin lojistikçi adaylarına lojistiğin uygulanmalı eğitimi konusunda daha da önem vermekte ve destek olmaktadır.
Gürbulak nakliyatta bu firmalardan öncü olanlardan birisidir .
Bizde öğrenciler olarak bu verilen değere önem göstererek kendimizi her zaman geliştirmeli sektörde öğrenci olsak bile her zaman atılgan olmalıyız .
Peki biz öğrenciler olarak kendimizi nasıl geliştirebiliriz ?
Üniversiteye yeni başlayan bir öğrencisiniz diyelim bu lisede lojistik veya ulaştırma hizmetleri bölümü de olabilir . Öncelikle Linked in hesabı oluşturmalıyız.
Linked in hesabı vasıtasıyla sektördeki bir çok işverenle kolaylıkla bağlantı kurabilir ve mesaj gönderebilirsiniz . Bu sayede kendinize çok rahat staj imkanı bulabilirsiniz .
Ayrıca bir konuya daha değinmek istiyorum. Üniversite tercihlerinizde 4 veya 2 yıllık tercih etmeniz bir şey ifade etmemektedir. .Diploma tek başına bir kâğıt parçası olarak ister 4 ister 2 yıl mezunu olsanız bile bir şey ifade etmez .
Kendinizi bu sektörde ne kadar geliştirdiğiniz önemlidir .
Meslek liselerinden lojistik alanında mezun olanlar üniversiteye gitmeden direk bir firmada kendilerini uygulamalı olarak geliştirenler , gerçekten üniversitede 4 yıl eğitim alanlardan çok daha donanımlıdırlar .
Hatta meslek lisesinden mezun olup bir firmaya girip başlanıldığında aynı zamanda açıktan üniversiteyi bitirmek maddi ve manevi gerçekten çok daha donanımlı olmayı sağlar .
Uluslararası ticaret ve lojistik lisans derecesinden yakın zamanda mezun olacak birisi olarak yaşadıklarımdan ve gördüklerimden lojistik sektörüne girecek öğrencilere tavsiyelerim şunlardır .
Erasmus yapmak gibi düşünceleriniz yoksa ‘kesinlikle ‘üniversiteyi açıköğretim olarak okumalısınız .(Bu konu tabiki tartışmaya açıktır .)
Neden mi ?
Yukarıda bahsettiğim gibi açıköğretim okurken aynı zamanda sektöre direk atılıp hem teori hem uygulamayla birlikte kendinizi çok daha iyi geliştirebilirsiniz. İlla ben yüz yüze okumak istiyorum diyorsanız üniversitelerde İkinci öğretim yani akşam okulu tercih imkanı bulunmaktadır . Mutlaka tercih döneminde bu konuyu araştırmalısınız. Gündüz işe gider akşam yüz yüze akşam okuluna gidersiniz .
Ama eğer derseniz ki Açıköğretim ben okumak istemiyorum ,ben İngilizcemi geliştireceğim ve Erasmus yapmak istiyorum .
Üniversitenin ilk yılında 1. Dönem ortalamanız belli olduktan sonra 2. Dönem Erasmusa başvurabilir ve 2. Sınıfın 1. Dönemi Erasmusa gidebilirsiniz . Üniversiteler yurt dışında ingilizce eğitim alabilmeniz için size hibe(burs) verir ve bu hibe sizin geçinmenizi sağlar .Gerçekten çok güzel bir fırsattır .Yüz yüze okumanın tek artısı Erasmus eğitim ve Erasmus staj imkanından faydalanıyor olmanızdır .
Öğrenci arkadaşlarımdan genelde ben hep bu cümleleri işitiyorum , “Ben 3. Sınıfın yaz dönemi staj yapıcam, 1. Sınıfın yaz döneminde veya 2. Sınıfın yaz döneminde bir şey bilmiyorum beni almaz firmalar vs .”
Kesinlikle yanlış bir algı , siz eğer gerçekten gönülden çalışmak bir şeyler öğrenmek , kendinizi geliştirmek isterseniz, gerekirse firmanın kapısının önünde yatarsınız.
Üniversiteler sadece teoride kalıyor , asıl önemli olan uygulama , uygulayarak tecrübe edinme ,ki her firmanın işleyiş prosedürü farklı oluyor maalesef üniversitede aldığımız o teori dersler yetersiz kalıyor .
Bu yüzden 1. Sınıfın yaz döneminden gönüllü olarak staj yapmaya başlayabilir hatta bulunduğunuz şehirde 1. Sınıftayken ilgili alanda bir firma bulup derslerinizin boş zamanlarında o firmayla gönüllü olarak çalışabilirsiniz.
Bilgi her zaman sonsuzdur, nerden başlarsak başlayalım her bilgi bizim için kıymetli ve bir artıdır , gerekirse sizi alan gönüllü firma 3 saat uzaklıkta olsun yeter ki öğrenmek isteyin ,çabalayın ,emek verin , öğrendiğiniz bilgiler eminim ki sizin için bir başarı basamağı olucaktır.
Sözümün aslı şudur ki yeter ki öğrenmek isteyin , öğrenmeye açık ve gönüllü olun hiçbir firma sizi geri çevirmeyecektir .
Herkes bilir ,büyüklerimiz de hep der ,hiç kimse durup dururken size altın tepside bir şey sunmayacaktır , başarı çabanızın karşılığında oluşur.
Bir yerden mutlaka başlamalı geleceğin başarılı lojistikçileri olmalıyız .
Atatürk’ün de dediği gibi TÜRK, ÖĞÜN, ÇALIŞ, GÜVEN..!
Çok güzel ve genç arkadaşlar için ufuk açıcı bir yazı olmuş Ayşegül Hanım. Elinize sağlık. Tebrikler.