-Özel Röportajlar Serisi Konuğumuz
Saha Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İmdat Külek
İmdat Bey Lojistik sektörünün gelişmesi ve sektörde olmak isteyen gençlere ışık olması adına sizlere birkaç soru yöneltmek istiyorum. Dilerseniz sorularımı şu an sizin şirketinizde uyguladığınız yöntemlere dayanarak cevaplayabilirsiniz, şimdiden sektöre verdiğiniz katkılardan dolayı teşekkür ederim. Rica etsem kısaca kendinizden bahseder misiniz?
İmdat Külek 1982 Yılında Amasya’ da doğdu, 1994 yılında ailesi ile İstanbul’a taşınıyor, İstanbul’ da 2009 yılında sektöre Sefa Melih nakliyat ismiyle bir şirket kurarak o dönemlerde şehir içi kamyonet taşımacılığı ile lojistik sektörüne adım attı. 2019 yılına kadar mikro taşımacılık alanında uzmanlaşan firma gelişmek ve sektörde bilinirliğini
artırmak adına SAHA Lojistik olarak isim değişikliğine gitti. Özellikle mikro taşımacılık alanında uzmanlaşan Saha Lojistik diğer yandan Tedarik zincir süreçlerinde tüm modlarda taşıma
yapmanın yanı sıra sektörde katma değerli işler yapmaya devam ediyor.
-Firmanızın temel felsefesi nedir?
Saha Lojistiğin kurguladığı felsefenin ilk basamağında İnsan var. Sürdürülebilirlik ve inovasyon üzerine yaptığımız yatırım ve uzun vadeli çalışmalar hız kesmeden devam etmekte. İlerleyen zaman diliminde en önemli projelerimizden birisi metropol içerisinde elektrikli araçlarla nokta atışı dağıtımlar yapmak. Kısaca özetleyecek olursak Felsefemizin odak noktası İnsan.
-Şirketinizin yürüttüğü çevre politikalarından biraz bahseder misiniz?
Dünyamız hızla yaşlanıyor ve maalesef el birliği ile ortak değerlerimizi tüketmeye devam ediyoruz. Hepimiz her şeyin farkındayız lakin bir araya gelerek kalıcı çözümler üretemiyoruz. Biz Saha Lojistik olarak Temiz bir gelecek adına azaltılmış atık yönetimi, enerji verimliliğine katkı ve sürdürülebilir yeşil lojistik alanında çalışmalar yapıyoruz. Sürekli bahsettiğimiz en önemli projelerin başında siz ürünlerinizi İstanbul Avrupa ve Anadolu da kurguladığımız depolarımıza teslim edin biz ürünleri birleştirerek nokta atışı her ilçeye tek araç göndererek metropol içerisinde 1 palet ile araçlarız dolaşmasın diyoruz. Böylece hem karbon salınımına hem de hepimizin şikâyet ettiği şehir içindeki ağır vasıta araçlara çözüm üretmiş olacağız. Elbette hayata geçmeyi bekleyen birçok projemiz var.
-Şirketinizin yürüttüğü İSG politikalarından biraz bahseder misiniz?
Çalışan Sağlığı ve Güvenliği konusunda, iş kazalarını ve sağlık sorunlarını en aza indirmek için güvenli çalışma koşullarını sağlamak için, eğitim programları düzenleyip önleyici tedbirler alıyoruz.
Risk Değerlendirmesi konusunda, iş yerindeki olası tehlikeleri değerlendirerek olası riskleri minimize etmek için stratejiler geliştiriyoruz.
Eğitim ve Farkındalık konusunda, yol arkadaşlarımıza İSG kurallarını ve prosedürlerini aktararak, İSG konusunda farkındalığı artırmak için eğitim programlar düzenliyoruz.
Kanun ve Yönetmeliklere Uyumluluk hakkında İSG politikalarının yerel ve ulusal yasalara, düzenlemelere ve standartlara uygunluğu hakkında sürekli kendimizi güncelliyoruz.
Risk Yönetimi konusunda, olası acil durumlar ve krizler için planlar yaparak olası durumların etkilerini en aza indirgemeye odaklanıyoruz.
Çevresel Sürdürülebilirlik konusunda, faaliyetlerin çevresel etkilerini izlemek, azaltmak ve yönetmek için çeşitli aksiyonlar alıyoruz.
Sosyal Sorumluluk hakkında, topluluk ve paydaşlarla olumlu ilişkiler geliştirerek, toplumsal sorunlara duyarlılık gösterme gayreti içerisindeyiz.
Sürekli İyileştirme konusunda, İSG performansını düzenli olarak değerlendirerek, raporlamak ve sürekli olarak iyileştirmek için stratejiler geliştiriyoruz.
Konu hakkında duyarlılığımız normallerin biraz üzerinde diyebiliriz, öğrenmeye açık bir yapımız var en iyisi için çalışmalarımız devam ediyor.
-Sektörde etik kurallar dışı rekabetler sektöre zarar veriyor bu konu hakkında yorumlarınız nelerdir?
Etik kurallar dışı rekabet, tüm sektörlere olduğu üzere lojistik sektörüne de ciddi zararlar vermekte. Bu tür rekabet şekilleri, uzun vadeli sürdürülebilirliği tehlikeye atmanın yanı sıra sektör genelinde güveni zedeliyor. Sürdürülebilirliği ve sektörün gelişmesini engelliyor. Rekabet ortamında fiyata odaklanan şirketler maalesef kaliteyi düşürerek müşterinin tüm sektöre farklı gözle bakmasını sağlıyor. Etik değerlere dayalı rekabet ettiğimizde inanın hepimiz kazanan tarafta olacağız.
-Sektörün nitelikli personel bulma konusunda sıkıntıları var çözüm önerileriniz nelerdir?
Nitelikli personel konusunda aslında tüm Dünya için tehlike çanlarının çaldığı günlere çoktan geldik. En son Almanya büyük bir adım atarak çifte vatandaşlık imkanını herkese tanıyan ve Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştıran yasa tasarısına onay verdi. Dünya yetişmiş iş gücünün peşinde. Şirketlerin çalışan markası oluşturması gerekiyor, nitelikli personeli bu saatten sonra sadece para ile veya işini kaybetmemek için işine sahip çık silahı ile korkutmak maalesef mümkün değil. Çalışanların çalıştıkları şirketlere kar ortağı olduğu bir senaryo bizleri bekliyor diyebilirim
-Lojistik sektöründe yer alan STK lar için ne düşünüyorsunuz?
Çevresel sürdürülebilirliği artırma konusunda lojistik sektörünün şirketleri dışında, STK’lar önemli destekler veriyorlar. Doğru iş birliktelikleri ve oluşturulacak ağlarla STK yönetimlerine ileride çok daha fazla iş düşeceği ve görev alan her yeni yönetimin çıtayı bir yukarıya taşımak için daha fazla efor harcayacağını düşünüyorum.
-Lojistik sektöründe lise ve üniversitelerdeki eğitimler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Saha ile Akademi birleşmediği sürece sadece konuşmaya devam ederiz. Evet dünden çok daha iyi seviyelerdeyiz lakin yarınlar için çok daha fazla çalışmamız gerektiği ortada.
-Lojistik sektörünün geleceği hakkında yorumlarınız nelerdir?
Ne üretirseniz üretin son nokta müşteriye ulaşamadıktan sonra ürettiklerinizin çok da bir değeri yok. Pandemi ile birlikte lojistik sektörü belki de önümüzdeki 10 yıllık gelişmeyi satın aldı, hızla dijitalleşmeye devam ediyor. Bu hızla gidilirse lojistik işi nereye varır tahmin etmek çok zor. Şunu söyleyebilirim Lojistik artık taşımacılık değil bir süreç yönetimi.
-Son olarak sizin ekleyecekleriniz var mı?
Recep bey sizleri tanıdığımıza ve Saha Lojistik içerisinde sizlerle olmaktan mutluluk duyuyoruz. Sektöre katkılarınız ve bize bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederiz.