-Özel Röportajlar Serisi Konuğumuz
Mersin Taşımacılık Kargo A.Ş. Kurucu Ortak /yönetici Hakkı Başman
Hakkı bey Lojistik sektörünün gelişmesi ve sektörde olmak isteyen gençlere ışık olması adına sizlere birkaç soru yöneltmek istiyorum. Dilerseniz sorularımı şu an sizin şirketinizde uyguladığınız yöntemlere dayanarak cevaplayabilirsiniz, şimdiden sektöre verdiğiniz katkılardan dolayı teşekkür ederim. Rica etsem kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Hakkı Başman ben ,1968 MERSİN Doğumluyum Evliyim,29 ve 20 yaşında iki erkek evlat sahibiyim 1985 senesinden beri Nakliyat ambarcılığı ile Üçüncü kuşak olarak başlayan nakliye ve lojistik sektöründe Adana taşımacılık a.ş. ,Mersin Taşımacılık a.ş. ve Ad-Mer Kargo tic.ltd.şti şirketlerinde şirket kurucu ortak ve aynı zamanda Mersin taşımacılık a.ş de yöneticilik yapmaktayım. Türkiye Nakliyeciler Derneği başkanlığı (halen devam etmekte), İto 18- 19- ve 20. Dönemlerde 24 nolu komite üyeliği ve başkan yardımcılığı, TOBB lojistik sektör meclis başkan yardımcılığı görevlerini yürüttüm.
Tabirim ile hücre yenileyen her daim hareketli olan çok sevdiğim bu mesleğe aktif olarak devam etmekteyim.
-Firmanızın temel felsefesi nedir?
Lojistikte temel felsefe hizmet sektörü olduğumuzdan dolayı doğru zaman ,doğru yerde ,kaliteli hizmet ile fiyat bütünlüğünü tamamlayarak müşteri memnuniyeti ile devam eden güvenilir taşımacılık yapmaktır
Ekonomik, Çevresel ve Sosyal boyutu ile sürdürülebilirlik kavramı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Özellikle lojistik sektörü yaşadığımız pandemi sürecinde bir kez daha kendini ispatlayarak vazgeçilmez ve hayat devam ettiği süreçte var olan ve olmaya devam eden bir sektör olduğunu düşünmekteyim. Ekonomik yönden belli bir hayat standarttın da kalan, çevresel anlamda yeşil lojistik ile tamamlayıcı olması gereken ,sosyal anlamda ise her daim ilişkilerini güncel tutmak, iyi niyet ,samimiyet ve dürüstlük olgusunu hedef koyarak yola devam edilmesini iletmek isterim .Bunu sonucu uzun vadeli ticarete dayanacaktır.
-Şirketinizin yürüttüğü çevre politikalarından biraz bahseder misiniz?
Temel olarak aslında Türkiye’de büyük bir sorun ve cevapları da çok karmaşık. Orman tahribatı, su kaynaklarının yitirilmesi, iklim değişikliğinin insan ve doğa üzerindeki etkisi, denizlerin ve toprağın kirletilmesi, hava kirliliği, fosil yakıtlar, atık ve çöp v.b bir çok .Şirketimiz hizmet verdiğimiz müşteriler ile başlayan ,kendi öz mal hem şehir içi hem e uzun yol araçlarımız olmak üzere hassas çalışmalarımız ile süren ve en sonunda nihai tüketici ile birleşen üçlü bileşeni olabildiğince duyarlı davranarak personelimize eğitim vermek ile başlayıp uygulamayı da takip ederek başta çevre kirliliği ve su olmak üzere insan hayatının idame ettirilmesi için olmazsa olmaz olarak görmekteyiz.
-Şirketinizin yürüttüğü İSG politikalarından biraz bahseder misiniz?
6331 sayılı kanun ile hayatımıza giren ,iş kazaları başta olmak üzer benzer konuları önleyen ve çok ta başarılı bulduğum isg çalışmalarımız kanun ve yönetmeliğe uygun olarak aldığımız hizmet ile uygulamaya devam ediyoruz.
Şirketinizin yürüttüğü İnsan Değerleri politikalarından biraz bahseder misiniz?
Evet önemli bir konu ,sektörümüzde nitelikli eleman olarak nitelendirdiğimiz spesifik iş için personelde sıkıntı yaşamaktayız .araç şoförleri de dahil .Diske bağlı TÜMTİS Sendikasın bağlı olarak çalışmaktayız. Açıkçası fazla bir politika üretemiyoruz.
-Sektörde etik kurallar dışı rekabetler sektöre zarar veriyor bu konu hakkında yorumlarınız nelerdir?
Bu konu memleketimizde ara ara karşımıza çıkmakta ,evet zarar veriyor yanlış düşüncelere sebep oluyor lakin daha önce söylediğim gibi doğru zaman ,doğru yerde ,kaliteli hizmet ile fiyat bütünlüğünü tamamlayarak müşteri memnuniyeti ile devam etmeyi tercih ediyoruz. Müşterilerimizi sıkıntı yaşaması için yetki belgesi başta olmak üzere kıyaslamayı sadece fiyat ile yapmamasını bildiriyoruz.
-Sektörün nitelikli personel bulma konusunda sıkıntıları var çözüm önerileriniz nelerdir?
Bu da çok önemli bir konu hatta gelecek için şahsımı da endişelendiriyor. Üniversitelerin lojistik bölümlerinde okutulan dersler harici son bir yıl adı staj olan ama uygulaması eksik olan konuyu öne almalıyız sahada gerçek uygulama ile personel kazandırmalıyız. TND olarak bazı üniversiteler ile protokol imzaladık son sınıfta ki arzu eden öğrencilerin şirketlerimizde gelip çalışmaları izlemeleri her anını yaşamalarını ve lojistiğin şimdi olduğu gibi gelecekte de önder bir meslek olduğunu bir kez daha inanmalarını anlatmalıyız.
-Lojistik sektöründe yer alan STK lar için ne düşünüyorsunuz?
Başta Türkiye Nakliyeciler Derneği başkanı olarak son derece değerli derneklerimize sektöre sağladıkları katkılar için sonsuz teşekkürlerimi iletmek isterim. UND-UTİKAD-LODER-AND ve daha ismin yazamadığımız bu Stk lar 4925 sayılı KTK başta olmak üzere yerel yönetimler, devlet erkanı, bakanlıklar ,genel müdürlükler ile içi içe çalışarak her ne kadar tamamı olmasa da olması gerekeler için tam kuvvet ile çalışmaktadırlar. Son olarak şahsımın da içinde yer aldığı ALKK- Afet Lojistik koordinasyon kurulu kurulması için yaptığımız girişimler sonuca ulaştı, başta olası Marmara depremi inşallah yaşanmaz) olmak üzere yaşadığım depremlerdeki lojistik hataları eksikleri düzeltme ve destek olma adına alınınmış AFAD ÇATISI ALTINDA İŞBİRLİGİ İLE ÇALIAŞACAK ŞAHANE BİR GİRİŞİMDİR.
Tekrar sektörel tüm STK başkanları başta olmak üzere YK. üyelerine sevgilerimi sunuyorum
-Lojistik sektöründe lise ve üniversitelerdeki eğitimler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu konu yukarıda bahsettiğim gibi nitelikli eleman ile ilgili maalesef her okulda her branşta olduğu gibi tam yetiştiremiyoruz evlatlarımızı. Sesli düşünecek olursak sanki bu işe meslek liseleri ile devam etmek sonrası yüksek okul ihtiyacına bakmak lazım gibi tatbiki benim düşüncem belki eski bir tabir ama ağaç yaşken eğilir derdi atalarımız ben bu düşüncedeyim. Mesleğe Erken başlamak çok daha farklı olduğunu bizzat yaşamış biri olarak çok doğru olduğunu düşünüyorum ve düşünmeye devam edeceğim.
-Lojistik sektörünün geleceği hakkında yorumlarınız nelerdir?
Sektör tüm dünyada varlığını devam ettirecek ve ettirmek zorundadır, hizmet sektörüdür.
YAŞAM DEVAM ETTİĞİ MÜDDETÇE LOJİSTİK VAR OLACAKTIR. Tek sorun yetkili makamların bu sektörü geleceğe taşımak adına başta akaryakıt maliyetlerini , ötv, mtv, kasko ,trafik sigortası işe başlayan destek paketini yurt içindeki hizmetlerden başlayarak ,yurtdışı hizmetleri katarak ithalata ,ihracata da etken olacağını düşünürsek lojistik sürdürülebilen bir argüman olmaya devam edeceği gerçeğine uyarlamak gerekir.
-Son olarak sizin ekleyecekleriniz var mı?
Sektör için yaptıklarınız ve destekleriniz için, sektör adına teşekkürlerimi iletmek isterim –Sevgiler