Özel Röportajlar Serisi Konuğumuz
Cihanalp Group A.Ş Kurucu Ortağı Sayın Fırat Çakan
Fırat Bey Lojistik sektörünün gelişmesi ve sektörde olmak isteyen gençlere ışık olması adına sizlere birkaç soru yöneltmek istiyorum. Sorularımı şu an sizin uyguladığınız yöntemlere dayanarak cevaplayabilirsiniz, şimdiden sektöre verdiğiniz katkılardan dolayı teşekkür ederim.
-Rica etsem kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Ben Fırat Çakan, Cihanalp Group A.Ş şirketi olarak ana dalımız Kocaeli bölge limanlarından konteyner iç nakliye faaliyetleridir. Bunun yanı sıra intermodal taşımacılık adına denizcilik, depolama ve gümrük dallarında hizmet vermektedir. Cihanalp Group A.Ş kurucu ortağıyım. Fakülte öğrenimine nazaran saha içerisinden deneyim kazanarak yıllarca çeşitli görevleri üstlenerek ve her başarılı görev sonunda bir üst mevkiye yükselerek günümüzde lojistik sektöründe önemle rol alan firma haline gelmekteyiz.
-Firmanızın temel felsefesi nedir?
Lojistikte temel felsefe hizmet sektörü olduğumuzdan dolayı doğru zamanda, doğru yerde, kaliteli hizmet ile fiyat bütünlüğünü tamamlayarak müşteri memnuniyeti ile devam eden güvenilir taşımacılık yapmaktır.
-Özellikle bu zamanlarda çevre bizim ve gelecek nesiller için çok önemli. Lojistik firmalarının da buna özen göstermesi gerektiği kanaatindeyim. Şirketinizin yürüttüğü çevre politikaları var mı? Varsa biraz bahseder misiniz?
Temel olarak aslında Türkiye’de büyük bir sorun ve cevapları da çok karmaşık. Orman tahribatı, su kaynaklarının yitirilmesi, iklim değişikliğinin insan ve doğa üzerindeki etkisi, denizlerin ve toprağın kirletilmesi, hava kirliliği, fosil yakıtlar, atık ve çöp vb. Şirketimiz hizmet verdiğimiz müşteriler ile başlayan, kendi öz mal hem şehir içi hem de uzun yol araçlarımız olmak üzere hassas çalışmalarımız ile süren ve en sonunda nihai tüketici ile birleşen üçlü bileşeni olabildiğince duyarlı davranarak personelimize eğitim vermek ile başlayıp uygulamayı da takip ederek hizmet vermektedir. Filomuzu her geçen gün büyüyen teknoloji ile birleştirip yeşil lojistik Avrupa standartlarına uygun hale getirerek aktif rol almasında katkı sağlayıp çevremize duyarlı bir şekilde devamlılığı sağlıyoruz.
-Şirketinizin yürüttüğü iş sağlığı ve güvenliği politikalarından biraz bahseder misiniz?
6331 sayılı kanun ile hayatımıza giren, iş kazaları başta olmak üzere benzer konuları önleyen ve çok da başarılı bulduğum iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarımız kanun ve yönetmeliğe uygun olarak aldığımız hizmet ile uygulamaya devam ediyoruz. Can güvenliği bütün canlıları koruyacak, kollayacak şekilde ele alınmakta olup, mesai başlarken öncelikli olarak can güvenliği ele alınıp mesai bitene kadarki hedefimiz yapılan işin riskini işe başlarken ve iş bitimine kadar göz önünde bulundurmaktayız. Bilindiği üzere lojistik sektöründe yapılan hataların maalesef telafisi olmuyor. Bu yüzden önce eğitim ilkemiz ile yolumuza devam ediyoruz.
-Sektörde etik kurallar dışı rekabetlerin sektöre zarar verdiğini düşünüyorum. Bu konu hakkında yorumlarınız nelerdir?
Rekabet sektöre asla zarar vermez. Rekabetin temel mantığı hizmet ise şayet, ancak günümüzde sadece fiyat endeksli rekabetler söz konusudur. Bu durum ise sektörümüze zarar vermekte. Çünkü temel mantığı; hizmet, kalite ve güvene dayanıklı olan kuruluşlar ve kuruluşumuz maliyetleri birkaç kez gözden geçirerek alternatif çözümler ile rekabetçi fiyatlar elde edip, kazan kazan metodunu nasıl geliştirebiliriz formüllerinin üzerinde çalışarak çözümü için yol arıyoruz.
-Her sektörde olduğu gibi lojistik sektöründe de nitelikli personel bulma konusunda sorunlar olduğunu düşünüyorum. Sizce nitelikli personel akademik açıdan mı yoksa saha açısından mı iyi yetişmiş olmalıdır? Çözüm önerileriniz nelerdir?
Nitelikli personel ülkemizin ve sektörümüzün özelikle son yıllarda bulmakta en çok zorluk çektiği sorunlardandır. Bunların çözümünü ise arayarak çözüleceğine inanmıyorum açıkçası. Çünkü sektörümüz okuma öğrenme hayatında pek de var olan bir sektör değil veya şöyle söyleyebiliriz: Evet okuma öğrenim hayatında var. Fakat lise ve üniversite öğrenim aşamasında pek de detaylı olmamakla birlikte öğrenimler sürdürülmektedir. Bunun çözümü ise yine eğitim ve öğretim hayatından geçmekte. Bunun için ise lise ve üniversitelere nazaran ilkokul ve ortaokul sıralarına kadar inip genç, dinamik ve sektöre hevesli gençlere ulaşım sağlayarak uygulanmalı. Biz Cihanalp Group ailesi olarak bunu sektörümüzün gelişimi için uyguluyoruz ve uygulamaktan asla geri durmayacağız.
-Bildiğiniz gibi lojistik sektöründe birçok sivil toplum kuruluşu var. Lojistik sektöründe yer alan sivil toplum kuruluşları için ne düşünüyorsunuz?
Başta Türkiye Nakliyeciler Derneği ve son derece değerli derneklerimize sektöre sağladıkları katkılar için sonsuz teşekkürlerimi iletmek isterim. UND-UTİKAD-LODER-AND ve daha ismini yazamadığımız bu sivil toplum kuruluşları 4925 sayılı KTK başta olmak üzere yerel yönetimler, devlet erkanı, bakanlıklar genel müdürlükler ile iç içe çalışarak her ne kadar tamamı olmasa da olması gerekenler için tam kuvvet ile çalışmaktadırlar. Son olarak şahsımın da içinde yer aldığı UTİKAD Afet Koordinasyon Masası adına söyleyebilirim ki yaptığımız girişimler sonuca ulaştı. Başta olası Marmara depremi (inşallah yaşanmaz) olmak üzere yaşadığım depremlerdeki tecrübeler ve hataların tekrarı olmaması adına kurulmuş ve çok faydalı birer kuruluşlardır.
-Lojistik sektöründe lise ve üniversitelerdeki eğitimler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Son yıllarda evet bu bağlamda çalışmalar yapılıyor biliyoruz. Şöyle de diyebiliriz son 20 yıllık bir süreçte kullanılmakta fakat bunları üniversite veya lise sıralarına nazaran günümüzde ülkemizin okuyan sayısının çok olduğu kadar bir o kadar okumayan vatandaş sayımızda bir hayli fazla ortaokul öğrenim sonrasında. Bu sebepten dolayı ilkokul ve ortaokul sıralarına kadar inip ders haline getirilmesi sonucu yukarıdaki yazımda da bahsettiğim gibi sektörümüzün nitelikli eleman sorununda %75 -%80 kadar çözüm olacağına inanıyorum.
-Lojistik sektörünün geleceği hakkında yorumlarınız nelerdir?
Günden güne büyüyen bir pazar ve son yıllarda ülkemizdeki değeri gittikçe artan bir sektör haline gelmekte ve “yeşil lojistik” kavramı ile daha da gelişeceğine inanıyoruz. Şirket olarak da sektörümüze faydalı olan her projede yer almaktan ve almaya devam edeceğimizi bildirmekten gurur ve mutluluk duyarız.
-Son olarak sizin ekleyecekleriniz var mı?
Değerli vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Sektörümüz için yaptıklarınız ve destekleriniz için çok teşekkür eder, başarılarınızın ve sektörümüze olan katkılarınızın devamını temenni eder, sevgiler sunarım.
Röportaj: Yağmur Özdoğan