Borusan Limanı Genel Müdürü Hamdi Erçelik ile yaptığımız röportajı gelin birlikte okuyalım;
Borusan Limanı olarak, genel kargo, konteyner ve araç olmak üzere üç farklı faaliyet alanında Gemlik Bölgesi’nde hizmet veriyoruz. Liman ve terminal hizmetleri veren bir kurum olarak bugün 5 milyon ton genel kargo, 450 bin TEU konteyner ve 350 bin adet araç elleçleme kapasitesine sahibiz. Uçtan uca hizmet anlayışı ile bölgedeki en etkin liman olarak konumlanıyor, Gemi Kiralama, Proje ve Ağır Taşımacılık hizmetlerini bütünsel lojistik anlayışı ile tek çatı altında hizmet veriyoruz. Ayrıca ülkemizin ve dünyamınız sürdürülebilirliği için de öncü çalışmalar hayata geçiriyoruz.
Bu kapsamda yenilenebilir enerji her geçen gün daha çok önem kazanırken Türkiye de rüzgâr enerjisi açısından Avrupa için önemli bir hub haline geliyor. Rüzgâr enerjisi kapasitesinin artırılması için çeşitli yatırımlar yapılırken çevre dostu enerji kaynaklarını kullanmak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak gibi hedeflerle bu alandaki ilerleme ivme kazanıyor. Türkiye'nin rüzgâr enerjisi potansiyeli, Avrupa'nın rüzgâr enerjisi ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir. Bu açıdan bakıldığında ülkemiz, rüzgâr enerjisi alanında yatırım yapan şirketler için cazip bir ülke konumunda bulunuyor.
Türkiye’de ve Avrupa’da artan rüzgâr enerjisi yatırımlarının proje kargo faaliyet alanlarına olumlu etkilerini görüyoruz. Bu alanda uzun yıllara dayanan operasyonel yetkinliklerimiz ve özel ekipmanlarımız sayesinde kendi hinterlantlımızda ilk tercih edilen liman olma özelliklerini koruyoruz. Ayrıca, Avrupa’da ilk olan rüzgâr enerji santrali (RES) kulelerinin gemi içerisinde çift kat yükleme operasyonunu gerçekleştiren ilk liman olmanın da gururunu yaşıyoruz.
Proje ve Ağır Taşımacılık iş birimimizde öncü uygulamaları hayata geçirmenin yanında hassasiyetimiz ve kritik noktalara verdiğimiz önem, sunduğumuz hizmetin kalitesini artırıyor. Rüzgâr kanat ve kulelerin boyutları ve ağırlıkları oldukça büyük olduğundan, taşımaları için özel nakliye ekipmanı kullanılması gerekiyor. Bu ekipman, kanatların ve kulelerin güvenli ve düzgün bir şekilde taşınmasını sağlıyor. Rüzgâr enerjisi kanat ve kulelerini taşırken minimum yol hasarı için izlediğimiz yollar belirleniyor.
Liman hizmetlerinin yanı sıra tek noktadan yönettiğimiz Gemi Kiralama ve Proje, Ağır Taşımacılık iş birimlerimiz ile müşterilerimize kapıdan-kapıya bütünsel lojistik hizmeti avantajı sunuyoruz. Bu noktada müşterilerimizin lojistik süreçlerinde zincirin bir halkası olmanın ötesinde sürecin tamamını bütünsel olarak ele alan ve müşterimiz için çözüm ortağı olan liman işletmesi olarak konumlanıyoruz. Özellikle sahip olduğumuz uzman kadro ve ekipmanlarının yanı sıra güçlü tedarik yapımız ile aynı anda birden fazla proje yönetebiliyoruz.
Türkiye’nin ilk yeşil limanlarından biri olan Borusan Limanı olarak, faaliyetlerimizin yanı sıra hayata geçirdiğimiz uygulamalarla sürdürülebilirlik konusunda öne çıkıyoruz. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinden “Erişebilir ve Temiz Enerji” anlayışını ana tema olarak belirliyor, benimsemiş olduğumuz sürdürülebilirlik anlayışı ve çevre odaklı iş yapış modeli ile dizel yakıt kullanımı yerine elektrik dönüşümleri gerçekleştiriyoruz. Enerji tüketimini azaltmak için de bünyemizdeki eski teknoloji makineler yerine daha az enerji tüketen çevreci makineleri operasyona dahil ederek karbon salınımı azaltıyoruz. Bu kapsamda elektrik enerjisi ile çalışan SSG vinçlerinin yanı sıra dizel yakıt ile çalışan RTG vinçlerin sistemlerinde elektrik dönüşümleri yaptık. Ayrıca hafif çekicilerde elektrifikasyon için fizibilite çalışmalarımız da devam ediyor.
Bununla birlikte cold ironing özelinde önemli adımlar da atıyoruz. Cold ironing yöntemi ile gemiler, yanaştıkları limanlarda motorlarını kapatarak kıyıdan güç alabiliyor. Sürdürülebilir bir yöntem olan cold ironing ile gemilerin egzoz emisyonları azalırken çevreye de katkıda bulunuluyor. Biz de Borusan Limanı olarak sürdürülebilirliği tüm iş süreçlerimize entegre ederek bu alanda önemli katkılar sağlamayı amaçlıyoruz.
Sıfır Atık Mavi kapsamında her yıl limanımızın bulunduğu Gemlik bölgesinde kıyı ve dip temizliği yapıyor, denizlerin ve kıyıların kirlenmesini önlemeye çalışırken kirlilikle mücadelede farkındalık oluşturuyoruz .
Dijitalleşme inisiyatifine katkı sağlayacak yatırımlarımız ile operasyonel süreçlerde yalınlaşarak verimlilik sağlamanın yanı sıra web portalı, mobil uygulama çözümleri ve entegrasyon kabiliyetimiz sayesinde müşterilerimize fayda sağlayacak platformlar oluşturuyoruz. Tüm operasyonel akışların otomatik iş emirleri ile gerçekleştiği Borusan Limanı’nda devreye alınan optimizasyon modülleri, iş gücü yoğun alanlardaki akıllı otomasyonlar, üç boyutlu stok takip sistemleri ile kaynakların etkin olarak kullanılması sağlıyoruz.