Türkiye’de lojistik sektörünün önemi ve potansiyeli
Orta Kuşakta en güvenilir ülke olması gerçeğinden hareketle, ülkemiz halihazırda bir lojistik üs konumundadır. Ülkemizin etrafında gerçekleşen savaşlar ve krizler gibi karmaşaların yarattığı güvenlik riskleri artmakta ve önemi genişlemektedir. Bütün bu konjonktür göz önüne alındığında Türkiye’nin önemi ortaya çıkmaktadır. LPI (Lojistik performans Endeksi), küresel boyutta lojistikle ilgili önemli göstergelerden biri olup, bu endekste, ülkelerin uluslararası lojistik performanslarında karşılaştıkları zorluklar ve fırsatlar ortaya konuluyor ve ülkelerin performanslarını iyileştirmek için neler yapabilecekleri detaylandırılmaktadır. LPI 2023’te, uluslararası ticarette geçen sürenin yaklaşık % 60’ının denizde meydana geldiği, en büyük gecikmelerin ise konteynerlerin kalkış ve ya varış noktalarında bekletilmeleri nedeniyle yaşandığı tespitine yer verilmiştir. Türkiye bir önceki endeks olan 2018 yılında hazırlanan LPI’da 47. sırada bulunurken, 139 ülkenin bulunduğu LPI 2023’te 42. sırada yer almıştır.
Geçtiğimiz yıl yayınlanan Global Güvenlik Raporuyla ilgili değerlendirme
Güvenlik risklerinin sürekli arttığı ve hayatımızı doğrudan etkilediği günümüz dünyasında güvenliği sağlamak ve korumak için yapılan çalışmalar her geçen gün daha önemli hale geliyor. COVİD 19 sonrası yaşanan ekonomik şoklar, küresel çapta devam eden güvenlik tehditleri gerek fiziksel gerek siber güvenlikle ilgili tehditlerin ne kadar arttığını göstermektedir.
Küresel çapta güvenlik risklerinin sürekli arttığı bir konjonktüre şahit olmaktayız. G4S küresel olarak bu konuyla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla 2023 yılında bir ilke imza attı ve Küresel Güvenlik Raporu’nu yayınlandı, raporun yayınlanma amacı ve içeriğiyle ilgili olarak bazı konular ön plana çıkmaktadır. 2022 yılında iç ve dış fiziksel güvenlik olayları nedeniyle 1 trilyon ABD Doları kayıp olduğu tespit edilirken, Rapora göre gelecek sene ekonomik istikrarsızlık ve iç güvenlik endişeleriyle güvenlik özelinde yapılacak harcamaların artacağı öngörülmektedir.
Güvenlik, günümüzde teknolojik ilerlemelerden, küresel arenada yaşanan olaylardan ve birçok bileşenden doğrudan etkilenmektedir. Güvenlikle ilgili iç faktörler ve dış faktörler, birçok parametreye bağlıdır. Rapora göre, güvenlik konusundaki en büyük tehditleri ele aldığımızda bunlar iç tehditler ve dış tehditler olarak kategorize edilebilir. İklim değişikliği, sosyal huzursuzluk, enerji kaynaklarına ulaşımda yaşanacak zorluklar, savaş ve siyasi istikrarsızlıklar, bilgisayar korsanları, casusluk olayları, ticari suçlar, dolandırıcılık, e-dolandırıcılık ve sosyal mühendislik dış tehditler olarak öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Diğer taraftan, Şirket kaynaklarının kötüye kullanılması, verilere yetkisiz erişim, sanayi casusluğu, fikri mülkiyet hırsızlığı, gizli bilgilerin paylaşılması gibi hususlar iç tehditler olarak ele alınabilecek başlıklar.
Güvenlik alanında teknolojinin yoğun olarak kullanıldığını ve bu kullanımın giderek arttığını da biliyoruz, bu duruma paralel şekilde anketteki en önemli başlıklardan biri de “güvenliğin teknoloji boyutu” Örneğin ankete katılanların %90’ı fiziksel güvenlik sistemlerini tehdit eden siber tehditlerin işletmeler için zorlayıcı olduğunu belirtiyor. Teknolojiye geçiş her ne kadar bazı zorlukları beraberinde getirse de, ankete katılanlar teknoloji kullanımının artmasının avantajlarının ön planda oluğunu, güvenlik personelinin daha üretken ve verimli olmasını sağlayarak genel manada etkinliğin arttığını vurgulamaktadır.
Lojistik sektöründe güvenlik hizmeti verirken dikkat edilen unsurlar ve lojistik sektöründe teknoloji kullanımı hakkında
Lojistik sektöründe yaşanan kayıplar, sektörün tüketicisini, iş ortaklarını, gelirini, itibarını, sigorta maliyetlerini etkileyen kayıplar olarak ele alınabilir. Gerekli güvenlik teknolojilerinin hayata geçirilmesi sayesinde, depolarda ve taşıma esnasında firmaların kayıpları minimuma indirmek hedeflenmektedir. Bunun için güvenlik çözümlerinin uçtan uca olması önemlidir ve G4S Türkiye bunu sağlamaktadır. Yükleme yerinden ve anından, teslimat noktasına kadar, her türlü ürünün teknoloji tabanlı çözümler ile taşınması ve izlemesi G4S Türkiye tarafından yapılabilmektedir.
Tedarik zincirinin önemli halkası olan lojistikte bilgi güvenliği, firmalara her açıdan kazanım sağlamaktadır. Taşıma ve depolama süreçlerinden fazlasını içeren lojistikte bilgilerin doğru kaynaklardan zamanında iletilmesi kritik öneme sahiptir. Tedarik zinciri içerisinde bilgilerin alınması ve güvenliğinin sağlanması hem firma hem de müşteri açısından kilit önemdedir. Örneğin, TAPA (The Transported Asset Protection Association), lojistik sektörü ve tedarik zincirinin güvenlik standartlarını belirleyen, ilgili eğitimleri veren, olayları kayıt altına alan rota planlaması ve ağını oluşturan, tedarik zincirinde değişen güvenlik ihtiyaçlarını belirleyerek, risk yönetimi ve kayıp/zarar önleyici çalışmalar yapan dünya geneline yayılmış bir organizasyon ve G4S Türkiye bu organizasyonun Türkiye ayağını temsil etmektedir.
Depolar ve park alanlarında ise, ilgili entegre sistemlerin kurulması ve yönetilmesi (Kamera sistemleri, Geçiş Kontrol Sistemleri, Plaka Tanıma Sistemleri vb. elektronik sistemler ve Güvenlik Personelleri) önem arz etmektedir. 2023 Aralık ayı verilerine göre TAPA Sertifikasyonu hizmetini almayan firmaların uğradığı zarar 13.506.235 Euro olarak belirlenmiştir, TAPA kullanımı sektör içerisinde her gün artmaktadır.
Ülkemizin ve dünyamızın değerlerini korumaya devam ediyor, G4S Türkiye olarak birçok sektörde olduğu gibi lojistik sektörüne de ileri seviyede teknoloji kullanarak entegre güvenlik destek hizmetleri sunmaktayız.