Betül Ayaş, ortaokulu tamamladıktan sonra ailesinin talebi üzerine meslek lisesi çocuk gelişimi bölümüne gitmiş. Lise yıllarında matematik öğretmenin desteği ile çalışma hayatına atılmış ve hayatının bundan sonraki dönemini hem iş hem okul serüveni ile birlikte sürdürmeye başlamış. Pazarlama, reklam, organizasyon yönetimi gibi pek çok alanda çalışma fırsatı yakaladığını söylüyor, Betül Ayas. Tüm bunlar iş hayatına erkenden adapte olmasına ve mesleki becerilerini geliştirmesine büyük bir katkı sağlamış. Betül’e neden Uluslararası Ticaret ve Lojistik dediğimde “Çocuk gelişimi eğitimimin son dönemlerinde bu bölümün benim için uygun olmadığına kanaat getirerek üniversitede alan değişikliği yaptım” diyor. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde (şimdiki adı Altınbaş Üniversitesi) 1 yıl İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümüne geldi. Üniversite yıllarnın ayrıca çok renkli ve keyifli geçtiğini ve her zaman kendisini ve arkadaşlarını destekleyen ve yön gösteren akademisyenler ile pek çok önemli seyahatler veya eğitimler gibi deneyimler yaşadığını ”Her deneyim biraz daha ufkumu genişletti ve şu an Almanya’da olabilmem için kapılar açtı” şeklinde dile getiriyor.
“Hazırlık eğitimi aldığım yıllarda Erasmus programı hakkında bilgi sahibi oldum ve o zamandan itibaren Erasmus ile yurtdışına çıkarak kendim için çok farklı bir gelecek hayal etmeye başladım. Bu hayalimi gerçekleştirebilmek için üniversite döneminde İngilizce sınavına hazırlanmaya başladım. Çok değerli hocam Doç. Dr. Mesut Kuleli’nin destekleri ile sınava hazırlandım ve üniversitenin son yılında Erasmus programı ile yurtdışına çıkmaya hak kazandım”.
Yurtdışına çıkışı gerek maddi imkanlar gerekse Covid-19 Virüsünün gerektirdiği kısıtlamalar nedeniyle oldukça sıkıntılı geçmesine rağmen, hiç pes etmeden büyük bir kararlılıkla hayallerime yürüyen Betül Ayas, mezun olduktan sonra Erasmus Stajı ile yurtdışına çıkarak sektöre atılmayı hedefledi. Staj yeri ayarlaması üniversite yıllarında birlikte çeşitli çalışmalar sürdürdüğü sayın Recep Koca ve Gürkan Karvazlı önderliğinde kurulan Loji TV ekibi sayesinde staj yerini bulmasının sadece 20 dakikalık bir Youtube videosu izleme süresi kadar kolay olduğunu söylüyor.
“Staj yerimi hızlı bir şekilde ayarladıktan sonra vize işlemlerime başladım ve yaklaşık 2 ay sonra Almanya’ya geldim. Hayallerime erişebilmek için ilk aşamayı atlatmıştım ve sonrası için yapmam gereken farklılıklara adapte olmak, çalışmak, öğrenmek ve daha çok öğrenmekti”.
Tabii tüm bu süreçler yazıldığı kadar kolay yaşanmadı oldukça zor ve stresliydi. Pes etmeden zorlukların üstesinden gelmeye çalıştığınızda ileride sizi çok daha kolay günler bekliyor. Sabır ve istediğini bilmek tutarlı bir yol haritasının en önemli bileşenleri.
Betül Ayas’a Yurt dışına gitmek isteyen gençleri neler bekliyor? Senin gözünden söyler misin dediğimde;
“Öncelikle boyut değiştirmiyorsunuz