Prof Dr Yelda Kapıcıoğlu, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi bitirdi, İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalından Dermatoloji Uzman olduktan sonra ‘’Dermatolojik Cerrahi ve Otoimmün büllöz hastalıklar’’ alanında Çukurova Üniversitesi, Dermatoloji Anabilim dalında çalıştı. Estetik, Kozmetik ve Lazer Dermatoloji alanında deneyimlerini geliştirmek üzere 2011 yılında The Baumann Cosmetic & Research Institute, Miami/ USA’de bulundu. 2014-2018 yılları arasında İnönü Üniversitesi, Dermatoloji Anabilim dalı Başkanlığını yürüttü ve Estetik ve Kozmetik Ünitesini Kurdu. 2018-2021 yılları arasında Liv Hospital Ulus’da çalıştı. 2021 yılından itibaren Nişantaşı/İstanbul’da kendi özel kliniğinde hekimlik mesleğine devam etmektedir.
İlk kez Aralık 2019’da Wuhan, Çin’de görülen Corona Virus Disase- 2019 (COVID-19) enfeksiyonunun hızla tüm dünyaya yayılarak pandemi haline gelmiş olup insanların yaşamının bir parçası haline gelmiştir. Sık görülen belirtileri solunum sıkıntısı, ateş yüksekliği ve öksürüktür, hastalık belirtisiz olarak seyredebileceği gibi, hafif bulgular veya ağır solunum sıkıntısı ile de kendini gösterebilir. Akciğer tutulumunda bazı olgularda şiddetli hastalık ortaya çıkmakta ve ölümcül olabilen klinik seyir olabilmektedir. Temel olarak solunum yolu, akciğer, bağırsak sistemlerini etkiliyor olmakla birlikte bilinmeyeni çok olan bu virüsün günden güne yeni bulguları ve sonuçları ortaya çıkmaktadır.
Deri Bulguları COVID-19 için Tanı Koydurucu mudur?
COVID-19 ile ilgili vakalar arttıkça deri bulgularının varlığı da görülmeye yayınlanmaya başlanmıştır. Bunlar kırmızı deri döküntüleri, ayak parmaklarında rastlanan ve "Covid parmağı" adı verilen kabarıklıklar, kurdeşen, bacaklarda ağ benzeri kılcal damar döküntüsü, suçiçeği benzeri döküntü gibi hastalığın aktif döneminde deri belirtileri %14 oranında görülebiliyor. Ancak bunlar COVID-19 için tipik bulgular olmayıp tanı koydurucu değildir. unutulmamalıdır ki bir çok viral hastalıkta, ilaç reaksiyonunda ve romatizmal hastalıkta deri döküntüsü olabilir, bu nedenle deride ortaya çıkan bir döküntünün nedenini tespit için hangi yaş olursa olsun mutlaka bir dermatoloğa muayene olmak gerekmektedir.
COVID -19 Enfeksiyon saç ve tırnağı etkiler mi?
Bir çok ateşli viral hastalık gibi COVID-19 enfeksiyonundan 1-3 ay sonra saçlarda reaksiyonel dökülme olabilir, bu dökülme sıklıkla kendini sınırlar ve saçlar yeniden normal büyümesine devam eder. Aynı şekilde tırnakların kök kısmının kanlanma bozularak uzaması etkilenebilir, tırnakta çizgilenme, renk değişikliğine sebep olabilir, bu bulgularda zamanla düzelir, kalıcı değildir
Pandemi Yaşam Tarzının oluşturduğu deri problemleri nelerdir?
Pandemi ile birlikte maske, siperlik, eldiven gibi Kişisel koruyucu ekipman ve el hijyeni önlemleri nedeniyle mekanik/sürtünme deri yaralanması, el, yüz ekzemaların sıklığında artışlar görülmüştür.
Dezenfektanların kullanımı sonrası ciltte kuruluktan şiddetli ekzemalara neden olabilmektedir.
COVID 19 enfeksiyonu ile beraber maske kullanımı günlük rutinimiz haline geldi. Gün içinde sürekli maske kullanımına bağlı olarak yüz derisinde yeni akne (sivilce) çıkışları ve/veya artışları görülebilmektedir. Pandemi ile birlikte maskenin neden olduğu bu tablo Maske+Akne: Maskne olarak literatürde tanımlanmıştır.
COVID-19 Deri bulgularının seyri ve Tedavisi Nasıldır?
COVID-19’n deri bulgularından bazılarının hastalık ile ilişkili semptomlardan daha önce görülebileceği gibi bir kısmı da hastalık sırasında bildirilmiştir. Deri lezyonlarının erken tanıdaki yeri ve hastalık şiddeti ile ilişkisi üzerine etkisi ile ilgili henüz geniş popülasyonlu çalışmalar yapılmamıştır. Çoğu deri bulguları kendiliğinden gerilemekte ve spesifik tedaviye ihtiyaç duymamakla birlikte belirgin deri şikayetleri için semptomatik tedavi yeterli olabilmektedir.